NUTRITIE SI DIETE
4 gustări pe care le credeai sănătoase, dar care te fac să te îngrași
Scris de
Gustările dintre mese sunt o componentă necesară a oricărei alimentații sănătoase. Cu toate acestea, uneori pare imposibil să găsești opțiuni de gustări atât satisfăcătoare din punct de vedere nutritiv, cât și gustoase.
Pentru a putea avea o imagine mai clară asupra a ceea ce reprezintă o gustare sănătoasă, ghidează-te după următoarele reguli.
1. Să fie mai puțin de 6 grame de zahăr adăugat la porție.
Acest lucru este crucial. Alimentele cu mult zahăr îți vor ridica nivelul de zahăr din sânge și această creștere poate fi urmată de pofta de a mânca și mai multe alimente care conțin carbohidrați și, pot de asemenea influența schimbările bruște de dispoziție. În plus, pe termen lung, hiperglicemia poate duce la creșterea în greutate, pre-diabet și diabet.
2. Alege o gustare cu cel puțin 3 grame de fibre pe porție. O gustare cu mai multe fibre va fi mult mai sățioasă și te va ajuta sa rămâi cu senzația de sațietate pentru mai mult timp.
3. Optează pentru mâncarea servită în porții mici.
Renunță la porțiile care sunt exagerat de mari sau aglomerate, întrucât acestea îi vor trimite creierului tău senzația că va trebui să se pregătească pentru a mânca foarte mult.
4. Cu cât sunt mai puțin procesate alimentele, cu atât mai bine.
În general vorbind, cu cât este mai puțin procesată mâncarea, cu atât este mai nutritivă și cu atât mai mic va fi adaosul de zahăr, sodiu și alți asemenea aditivi. Cu cât vezi mai puține ingrediente pe etichetă, cu atât e mai puțin procesată mâncarea.
5. Echilibrul este cel mai bun.
Alege o gustare cu un echilibru bun de carbohidrați și proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase sau proteine și grăsimi sănătoase – acest lucru te va menține sătul mult mai mult timp (de exemplu, brânză și biscuiți sau mere și unt de arahide).
Multe gustări pe care oamenii le consideră “sănătoase” nu se înscriu de fapt în aceste reguli. Iată cele mai comune gustări considerate sănătoase, la care te vei gândi de două ori înainte de a le mai consuma data viitoare.
1. Sucul de fructe
Din nefericire, sucul de fructe este adesea încărcat cu mult zahăr, la fel ca și sucurile și este lipsit de fibrele care ajută la digestie, încetinind astfel absorbția zahărului.
Cu ce să îl înlocuiești – În loc de suc, alege un fruct întreg – va avea mai puțin zahăr și mai multe fibre.
2. Iaurtul cu arome
Iaurtul poate fi o gustare excelentă – bogată în proteine, super-portabilă, foarte gustoasă și hrănitoare în combinație cu migdale sau fructe – dar iaurtul aromat are adesea o cantitate de zahăr destul de mare.
Cu ce să îl înlocuiești – Rămâi la un iaurt simplu și adaugă propriile fructe amestecului. O astfel de gustare va avea mai multe proteine, va fi mult mai sățioasă și va menține stabilitatea nivelului zahărului din sânge.
3. Batoane de granola
Ideea de a consuma granola este grozavă – boabe întregi de cereale amestecate cu niște fructe pentru aromă și nuci pentru grăsimi sănătoase și proteine. Dar granola preambalată tinde să aibă un nivel înalt ridicat în ceea ce privește aroma și un nivel nutrițional foarte scăzut. În plus, este destul de densă din punct de vedere caloric, adică o să găsești o mulțime de calorii într-o porție relativ mică.
Cu ce să înlocuiești – Fă-ți propriile batoane în casă sau caută batoane cu cât mai puțini aditivi.
4. Popcorn la microunde
Opțiunile de popcorn cumpărate de la magazin pot avea cantități excesive de sare sau unt, fiecare pungă conținând mai mult decât doza recomandată pentru o singură zi.
Cu ce să îl înlocuiești – Fă-ți propriul popcorn adăugând boabe de porumb într-o pungă de hârtie pe care să o pui la microunde. Adaugă puțin unt, sare, piper, poate ulei de nucă de cocos … orice!